Winnaar 2015-2016

sp_hdcup_2016

Simon Paagman overhandigde de beker en bijbehorende hoofdprijs

HFC EDO zo – United/DAVO zo
United/DAVO heeft voor de tweede op achtereenvolgende keer de Haarlems Dagblad Cup gewonnen. HFC EDO werd verslagen door de ploeg uit Schalkwijk na een penalty serie. De wedstrijd eindigde in 1-1. EDO nam al vroeg de leiding in de wedstrijd en bleef tot aan de rust de bovenliggende partij. Na de thee bleef United knokken en in de laatste minuut van de extra-tijd scoorden ze de gelijkmaker.

JJFvB – 17 augustus 2016

United/DAVO is na strafschoppen te sterk voor EDO

Image-0-0-13171010_1

United/DAVO viert de overwinning uitbundig. Foto United Photos/Rob van Wieringen

Ultralange nacompetitieverplichtingen van beide ploegen leidde er toe dat de finale van de Haarlems Dagblad Cup 2015-2016 tussen EDO en United/DAVO pas deze woensdag kon worden gespeeld. Op het complex van Bloemendaal won United/DAVO de beslissende strafschoppenserie én de beker.

Winnaar in het donker
Nog maar een paar seizoenen geleden was EDO op papier vele maten te groot voor de Schalkwijkers. Inmiddels gaat er nog maar één klasse schuil tussen United/DAVO en de nieuwbakken eersteklasser EDO. Dus was het volkomen logisch dat United allerminst werd weggespeeld.

In een ietwat saaie eerste helft waren de beste kansen voor EDO, al beet United ook een paar maal stevig door. Beide doelmannen deden hun werk naar behoren. Maar het was sluitpost Vincent Hofman die als eerste capituleerde. Na een half uur lag hij uit positie na een afgeslagen bal waardoor Nico Yonis vanaf zestien meter niet kon missen.

Rits kansen
Dat het gedurende 89 minuten en 55 seconden bij die ene goal bleef zal trainer Koos Waslander van EDO zorgen hebben gebaard. Na de rust kreeg zijn team een hele rits opgelegde kansen. Keer op keer werd het moois om zeep geholpen. Spits Emin Ouass was telkens te besluiteloos om het doelman Hofman echt moeilijk te maken. En in het opzichtelijk op zoek gaan naar een strafschop slaagde hij ook al niet.

Want daar trapte scheidsrechter Gansner niet in. De arbiter zag dat het spel van twee kanten hard was. Soms te hard. Maar aan doodfluiten deed hij niet. Het kwam de wedstrijd vooral na de rust ten goede.

Met nog vijf minuten op de klok hoopte United-trainer Sjoerd Hamann dat United via een ultiem slotoffensief nog langszij zou komen. De organisatie van de HD Cup hoopte juist van niet. Niet omdat de heren Ravenstein en Paagman over een groot EDO-hart beschikken, maar omdat strafschoppen nemen rond half tien nagenoeg onmogelijk was wegens de razendsnel invallende duisternis.

Linkervoet
Met nog tien seconden te gaan slaakte het duo Paagman/Ravenstein een zucht van verlichting toen de 1-0 nog altijd op het scorebord stond. Maar ineens was daar de vermaarde magistrale linkervoet van doelman Vincent Hofman van United/DAVO. Even voorbij zijn eigen strafschopgebied nam hij de bal zo heerlijk op zijn slof dat er rond de penaltystip van EDO grote paniek uitbrak.

Doelman Barry van den Brink redde de eerste inzet, maar was kansloos toen Badr Azaay de bal binnen gleed. Direct na de 1-1 klonk het laatste fluitsignaal. Met grote haast werd begonnen aan de beslissende strafschoppenserie. Schemer was inmiddels veranderd in verdomde donker.

De held van de laatste seconde werd tevens de held van de strafschoppen. De eerste de beste EDO-inzet was voor Vincent Hofman. Doordat geen enkele van zijn teammaten miste mocht Hofman zich onbetwist de man van de wedstrijd noemen. De beslissende vijfde pingel voor United nam invaller Melvin Halsema voor zijn rekening. Hij lelde de bal in een donker gat en dacht dat hij miste. Gejuich aan de zijlijn bewees zijn ongelijk.

EDO: Van den Brink, Tuur, Kemper, Klosteren, Yonis, Andelic, Ouass, Groothusen, Siegerist, Lomis, Dijkhuizen, Esseboom.

United/DAVO: Hofman, Mensah, Kroon, De Bie, Harraou (80. Halsema), Bouzia, Kutlu, Ket, Van Nopen, Azaay, El Kanthouri (35. Abera).

Finale HD Cup 2015-2016 HFC EDO – United/DAVO 1-1 United/DAVO wint na strafschoppen.
32. Yonis 1-0, 90. Azuay 1-1.
Scheidsrechter: Ganser.
Toeschouwers: 200

Door Rob Spierenburg – 17-8-2016 – Haarlems Dagbladjaapvanbuchem