Winnaar 2016-2017


sv Hillegom heeft de Haarlems Dagblad Cup 2016-2017 gewonnen. Wederom was de ploeg uit Hillegom beter in het strafschoppen nemen dan EDO. Na negentig minuten stond er 1-1 op het scorebord. Dit was ook de ruststand. EDO nam de leiding in minuut 36 door een afstandsschot van Terrence Groothusen. Vijf minuten later was het Nick van Staveren die de 1-1 maakte.

Over en weer waren er kansen maar beide ploegen kwamen niet meer aan scoren toe in de regulaire negentig minuten. Overigens verloor EDO voor de vierde keer op rij de finale van de Haarlems Dagblad Cup.

Finale: sv Hillegom – HFC EDO 1-1 Hillegom wint na strafschoppen
Arbitrale trio: Scheidsrechter Joep Blije, Assistenten Harvey Mac Intosch en Vincent Koning.
Toeschouwers: 750

JJFvB – 15 april 2017 // Foto: Jaap van Buchem

Haarlems Dagblad Cup: Hillegom volgt United/DAVO op

Het wil EDO maar niet lukken de Haarlems Dagblad Cup voor de tweede maal in de prijzenkast te krijgen. De Haarlemmers die recordhouder zijn in het halen van de finale stapten weer als verliezer van het veld. Na een zeer matige wedstrijd die eindigde in 1-1 wist tegenstander sv Hillegom de benodigde strafschoppen beter te nemen.

,,Als je ze niet benut, dan kan je ook niet winnen”, was de eenvoudige maar logische verklaring van EDO trainer Koos Waslander. Waar Waslander zich echter het meest over opwond, was het feit dat de organisatie had besloten de wedstrijd bij Stormvogels in IJmuiden te spelen.

,,Op dit veld was goed spel onmogelijk”, foeterde hij. ,,Logisch dat wij de lange bal gaan hanteren, terwijl dat helemaal ons spel niet is.”

Ook Hillegom trainer Arend Jan Kranenburg zag dat de acties van zijn spelers niet goed uit de verf kwamen. ,,EDO zette ons gelijk onder druk”, aldus Kranenburg. ,,Daar hadden wij het toch wel moeilijk mee. Vervolgens gingen ook wij de lange bal spelen en dat maakte het voetballen niet makkelijker.”

Hoewel het aantal toeschouwers dat Sportpark Zeewijk had weten te vinden, tegenviel had de organisatie van alles gedaan er een leuk spektakel van te maken. Bij de ingang hingen ballonnen van de finalisten, overal hingen vlaggen. Pupillen van Stormvogels en EDO speelden een voorwedstrijd. Een speaker was aanwezig om het publiek van alle informatie te voorzien en na afloop vloog de confetti de lucht in.

Een speaker (Jan van der Meulen, directeur SportConnection) was aanwezig om het publiek van alle informatie te voorzien en na afloop vloog de confetti de lucht in. Op de foto interviewt Jan van der Meulen , Simon Tahamata, lid van het ‘Elftal van Aanbeveling‘.

Helaas werkten de 22 acteurs niet echt mee aan het slagen van een apotheose van de Haarlems Dagblad Cup. Op een koud, winderig en hobbelend voetbalveld was goed voetballen ook bijna onmogelijk. ,,Toch vind ik dat wij dat nog wel geprobeerd hebben”, keek Waslander op de wedstrijd terug. ,,Ik denk dat wij ook wel de beste kansen gehad hebben.”

Het eerste kwartier leek een voorbode te gaan worden van een aantrekkelijke wedstrijd. Omdat bij zowel EDO als Hillegom de organisatie alles behalve goed stond, golfde het spel snel heen en weer.

Beide ploegen hielden bij aanvallende acties namelijk veel te veel man voor de bal, zodat het bij elke counter gevaarlijk werd. De spitsen speelden de kansen echter zeer slecht uit.

Winnaars Haarlems Dagblad Cup 2016-2017 sv Hillegom

De openingsfase kreeg geen vervolg. Te snel vervielen de spelers in opportunistisch spel, waarbij de factor geluk een grote rol ging spelen.

Tien minuten voor de rust had EDO het geluk dat de bal voor de voeten van Terence Groothusen kwam die de bal uiterst beheerst in de touwen schoot: 0-1.

Lang mochten de bezoekers niet van deze voorsprong genieten, want bij geklungel in de laatste linie kon Nick van Staveren afdrukken: 1-1.

Ook de tweede helft kende te weinig hoogtepunten de toeschouwers op de banken te krijgen. Het was dan ook niet vreemd dat strafschoppen de beslissing moesten brengen. Kasper Dinkgreve en Jeff Kemper misten, waardoor de beker naar Hillegom ging.

,,Dit geeft weer een boost voor de komende duels”, aldus Kranenburg.

Hillegom: Ruigrok; Meiland, Ten Have, Van der Neut. Van Leeuwen; Van de Paard, Pijpers, De Jong; Ryan, Van Staveren, Sobhi (65. Tebbens).

EDO: Van de Brink; Dijkhuizen (74. Moreno), Toen, Andelic, Tuur; Dinkgreve, Kemper, Salden; Ouass, Groothusen (66. Douiri), Spiros.

Rinus van der Lugt – Haarlems Dagblad – 16 april 2017 // Foto’s Jaap van Buchem

Arbitrale Trio Finale

Arbitrale trio: Scheidsrechter Joep Blije, Assistenten Harvey Mac Intosch (l.) en Vincent Koning (r.).

Voorwedstrijd Finale

Pupillen van Stormvogels, Hillegom en EDO speelden een voorwedstrijd. Deze JO9 teams speelden een demonstratiepartij op basis van de nieuwe 6 tegen 6 spelvorm die sinds kort door de KNVB is geïntroduceerd.

Amin Ouass topscorer HD Cup

Amin Ouass: ,,Ik had er liever nog één gemaakt, zodat wij eerste waren geworden”

Het is dat zijn medespeler Elroy Tuur hem tegenhield anders had EDO aanvaller Amin Ouass na afloop rechtstreeks naar de kleedkamer gelopen. Terwijl de tranen over zijn wangen biggelden, begreep hij ook wel dat verliezen een onderdeel van het voetbal is.

Toch stond zijn gezicht nog steeds op onweer toen hij naar voren mocht komen om de topscorersprijs – Simon Paagman-trofee – in ontvangst te nemen. Met zijn zeven doelpunten had hij namelijk een groot aandeel in het feit dat EDO de finale haalde. ,,Ik had er liever nog één gemaakt, zodat wij eerste waren geworden”, aldus Ouass.

“Ik had liever die andere prijs”

In de rust had Rinus Ravestein nog enkele spelers op zijn lijst staan, maar na afloop was hij duidelijk in zijn beslissing. ,,Elroy Tuur, de nummer 3 van EDO, heeft de prijs van meest waardevolle speler gewonnen”, aldus Ravestein.

In de rust had Rinus Ravestein nog enkele spelers op zijn lijst staan, maar na afloop was hij duidelijk in zijn beslissing. ,,Elroy Tuur, de nummer 3 van EDO, heeft de prijs van meest waardevolle speler gewonnen”, aldus Ravestein.

Deze 79 jarig nestor van de Haarlems Dagblad Cup was bijzonder in zijn nopjes dat deze prijs – die voor het eerst werd uitgereikt – naar hem was vernoemd (Rinus Ravestein-trofee).

,,Een verdiende winnaar”, aldus Ravestein. ,,Tuur speelde een goede wedstrijd.” Deze rechtsback die trekkebenend de prijs ging ophalen was toch wel blij met de prijs.

,,Natuurlijk had ik liever die andere prijs gehad”, aldus Tuur. ,,Maar deze prijs geeft toch ook wel voldoening.”

Waar Tuur zich meer zorgen over maakte was de blessure die hij had opgelopen. ,,Komende week maar even kijken hoe het ervoor staat. Ik heb nu veel last van mijn knie. Wij hadden gezegd dat wij van de komende drie duels er twee moesten winnen. Deze hebben wij verloren, dus tegen Purmersteijn en AFC’34 zullen wij punten moeten pakken. Lukt dat niet dan moeten wij het via de nacompetitie doen.”

Video finale sv Hillegom – HFC EDO

Winnaars Haarlems Dagblad Cup 2016-2017

Feest bij Hillegom. De Haarlems Dagblad Cup is na een betere strafschoppenserie een prooi voor de Hillegommers. // Foto: United Photos/Rob van Wieringen

Dank voor jullie inzet!

Nog even nagenieten van de sfeervolle finaledag. Dank aan de deelnemende clubs, onze gasten, partners en ijvv Stormvogels voor de bijzondere gastvrije ontvangst.jaapvanbuchem